Jonas Müthing Baetge

Min musikaliska hemvist har länge varit orkestern. Jag är uppvuxen på tyska landsbygden och var under hela min ungdom aktiv som kontrabasist i flera olika ungdoms- och amatörorkestrar. Under min studietid i Karlsruhe började jag dock upptäcka kärleken till både komposition och kör. Efter min examen i musikteori flyttade jag till Göteborg för att fördjupa mig i kompositionskonsten och nuförtiden utbildar jag mig även till körledare.

I mina körkompositioner hittar man inspiration från nutida tonsättare, 1800-talets romantik och renässansens klassiska vokalpolyfoni. Förkärleken till den sistnämnda visar sig framförallt i min övertygelse om att varje stämma ska vara bärande, kännas meningsfullt och logiskt. Dessutom är det viktigt för mig att musiken berättar en historia: textens egna, en kommentar, en egen tolkning…

Även min instrumentalmusik bärs ofta av underliggande berättelser, ibland är det dock lusten att leka med materialet som styr kompositionsprocessen. Men till slut är det musikern och lyssnaren som behöver hitta sin personliga interpretation och för det försöker jag alltid skapa utrymme i partituret.